Skip to main content
Alla

Att skriva en jobbannons som lockar: En guide med 7 tips

By 14 June 2024No Comments

Att skapa en jobbannons som fångar kompetenta kandidaters intresse och lockar dem att söka tjänsten kräver mer än bara en formell listning av krav och ansvarsområden. Det handlar om att måla upp en attraktiv bild av rollen, företaget och arbetsplatsen, och väcka en genuin nyfikenhet hos potentiella medarbetare. Du gör en annons enkelt med ett bra rekryteringsverktyg, Ansökningsportal har ett väldigt smidigt verktyg som dessutom är prisvärt.

Här är 7 tips för att skriva en riktigt bra jobbannons:

1. Börja starkt med en fängslande rubrik och inledning:

Din annons konkurrerar med många andra, så det är avgörande att fånga läsarens uppmärksamhet direkt. Använd en tydlig och kortfattad rubrik som tydligt beskriver tjänsten, och skriv en inledning som väcker nyfikenhet och ger en inblick i vad rollen och arbetsplatsen har att erbjuda.

2. Fokusera på vad rollen innebär, inte bara kraven:

Istället för att bara lista krav och förkunskaper, beskriv vad tjänsten faktiskt innebär i vardagen. Vilka utmaningar och möjligheter bjuder den på? Vilka problem får man lösa och vilket värde skapar man? Fokusera på arbetsuppgifterna och ansvaret på ett engagerande sätt.

3. Var tydlig med krav och önskemål:

Specificera tydligt vilka formella krav och meriter som krävs för tjänsten. Var dock öppen för att ta emot ansökningar från personer med relevant kompetens och erfarenhet från andra områden. Lyft fram önskemål och meriterande egenskaper som kan vara extra värdefulla för rollen.

4. Måla upp en bild av företagskulturen och arbetsplatsen:

Ge kandidaterna en känsla för hur det är att jobba på ditt företag. Beskriv arbetsmiljön, företagskulturen, värderingar och teamet. Lyft fram unika förmåner, utvecklingsmöjligheter och andra saker som gör din arbetsplats attraktiv.

5. Använd ett inkluderande och personligt språk:

Skriv inte formellt och byråkratiskt. Använd ett språk som är enkelt att förstå och som speglar din företagskultur.Undvik jargong och könsstereotypa uttryck. Vänd dig direkt till läsaren och skapa en personlig ton.

6. Var tydlig med ansökningsprocessen och kontaktinformation:

Ange tydliga instruktioner om hur man ansöker till tjänsten och vart man ska skicka sin ansökan. Inkludera relevant kontaktinformation och deadlines. Gör det enkelt för potentiella kandidater att ta steget och ansöka.

7. Korrekturläs noggrant:

Se till att din annons är fri från grammatiska fel och stavfel. En slarvigt skriven annons ger ett oprofessionellt intryck och kan avskräcka potentiella kandidater.

Bonustips:

• Använd relevanta bilder och video för att göra din annons mer visuellt tilltalande.

• Dela din annons på sociala medier och relevanta jobbsökarsidor.

• Promotera din annons bland dina befintliga medarbetare och nätverk.

• Analysera ansökningarna och utvärdera din annons för att förbättra framtida rekryteringskampanjer.

Vad människor tycker är viktiga kriterier:

Utöver ovanstående tips är det också viktigt att ta hänsyn till vad människor generellt sett värdesätter hos en arbetsgivare och arbetsplats. Här är några av de faktorer som kan spela en stor roll i en kandidats beslut:

• Lön och förmåner: En konkurrenskraftig lön och attraktiva förmåner är viktiga för de flesta jobbsökande.

• Möjligheter till utveckling och lärande: Att kunna utvecklas i sin roll och lära sig nya saker är en stark drivkraft för många.

• Bra arbetsmiljö och kollegor: En positiv och stödjande arbetsmiljö med trevliga kollegor är avgörande för trivseln.

• Balans mellan arbete och privatliv: Möjligheten att ha en god balans mellan arbete och privatliv blir allt viktigare för många.

• Intressant och meningsfullt arbete: Att känna att man gör något meningsfullt och bidrar till något större kan vara en stark motivator.

• Möjlighet att göra skillnad: Att ha möjlighet att påverka och göra skillnad i sin roll är attraktivt för många.